Udseende

Kennel FurAndPaws

Udseende


- Bohemian shepherd / Chodenhund er dens navne.


Beskrivelse:


Hundenes udseende minder meget om en lille langhåret schæfer, 9 ud af 10 som ser dem gætter på schæfer eller en krydsning med denne.


Racens mest fremstående kendetegn er opretstående, små og fremadrettede ører der er placeret højt på hovedet, en elegant lang nakkelinie med den karakteristiske lange og rigelige pels. Hele kroppen (undtaget ansigtet, ørespidserne og frontsiden af begge benpar) er dækket af lang skinnende, 5-12 cm lang tyk yderpels. Farven er sort til metalllisk sort, med dybe gule aftegn, jo dybere, desto bedre ("black and tan"). Pelsen er langhåret med underuld (til forskel fra den langhårede schæfer). Hunden har en let og ubesværet gang.


Alle hvalpe ser næsten ens ud, de begynder først at få deres blivende farve når de bliver omkring 6-7 måneder. Nogle har medium pels længde, men de fleste er dækket af en lang og ulden pels.


Selvom hunden har lang pels, så kræver den ikke nogen speciel vedligeholdelse. Den skal dog børstes igennem ind imellem.


Temperament:

Racen er en livlig, uden aggressioner eller nervøsitet. Hundene har meget let ved at lære og har en udmærket sporsans. De har et godt temperament og er hengiven og venlig overfor sin ejer og dennes familie, specielt børnene. Rolig overfor fremmede, undtagen når ejer eller familie er truet, da kan hunden vise aggressivitet og stort mod.


Hunden elsker masser af aktivitet, foretrækker en kombination med træning af forskellig slags, da disse hunde er intelligente og kræver en god udfordring. Racen kan leve både inde og ude, den behøver dog god kontakt med mennesker for at trives, da det er en meget menneskeorienteret hund og den trives ikke hvis den isoleres. Hundene kan blive meget fokuserede på den person som træner dem mest.


Chodský Pes er en brugshund og derfor meget aktiv, den behøver noget at lave. I dag anvendes racen både indenfor lydighed (også IPO) og agility samt diverse trekking, frisbee og rally aktiviteter. Hunden har en god lugtesans og den ideelle medium størrelse gør den til en god redningshund, der kan hjælpe med at finde ofre efter f.eks. laviner.


De er også set indenfor førerhundetjeneste, servicehunde til handicappede og som besøgshunde, som hyrdehunde og slædehunde.


I flere af de nordiske lande findes der nu chodsky'er som er godkendte redningshunde og der er et par stykker som træner IPO.


Sundhed:

Da hunden kan spores så langt tilbage og er blevet avlet ud fra temperament og fysik siden sin oprindelse som  vagthund for de tjekkiske grænser, er dette en hund der sjældent fejler noget eller har sygdomme hos sig.

Dog findes der HD i racen og dette er også noget som der tjekkes for inden evt. avl.


Højde / Vægt:

Det er en mellemstørrelse hund, hvor tævernes mål er 49-52 cm og hannernes mål er 52-55 cm. Afvigelser på +/- 2 cm godkendes.


Vægten ligger mellem 16 og 25 kg


Til sammenligning er en schæfertæves mål 55-60 cm og vejer mellem 22 og 32 kg.


Levealder:

Omkring de 15 år.


Anerkendelse:

Racen er nationelt godkendt i Tjekkiet. (Racen er endnu ikke FCI godkendt, men der arbejdes stort på det! og Racen vil hedde Bohemian shepherd når godkendelse vil være gennemført hos FCI)


Racestandarden kan læses her på Tjekkisk, Engelsk Tysk


Juli 2013 kom racestandarden på norsk, NKK har fået den oversat, da de synes det var spændende med en ny race. Standarden kan findes inde på NKK's hjemmeside.

Tina Bundgaard  - Sømosevej 37, 9610 Nørager - tina@chodsky-pes.dk - Tlf. +45 29861397