Udseende

Udseende

Hundenes udseende minder meget om en lille langhåret schæfer, 9 ud af 10 som ser dem gætter på schæfer eller en krydsning med denne.


Racens mest fremstående kendetegn er opretstående, små og fremadrettede ører der er placeret højt på hovedet, en elegant lang nakkelinie med den karakteristiske lange og rigelige pels. Hele kroppen (undtaget ansigtet, ørespidserne og frontsiden af begge benpar) er dækket af lang skinnende, 5-12 cm lang tyk yderpels. Farven er sort til metalllisk sort, med dybe gule aftegn, jo dybere, desto bedre ("black and tan"). Pelsen er langhåret med underuld (til forskel fra den langhårede schæfer). Hunden har en let og ubesværet gang.


Klubben for Hyrde- , Kvæg- og Gårdhunde beskriver racen således: “Chodsky Pes er en robust race, som trivedes både ude og inde. De er livsglade, temperamentsfulde og har let ved at lære. De vil gerne gøre ejeren tilfreds, tilpasser sig let og elsker at arbejde. Racen elsker at holde familien med selskab og har et fantastisk temperament, især overfor børn. En Chodsky Pes er en meget kærlig hund, som knytter sig stærkt til sin familie, især børn, og den passer på sin flok med stor ihærdighed, dog uden aggressivitet. Det er en meget aktiv og intelligent hund, der har behov for samarbejde og udfordringer for ikke, at komme til at kede sig.


Det er en middelstor, harmonisk bygget hund. Let rektangulær. Højrejst og med vågent hoved, ørerne trekantede og placeret højt på hovedet.


Rigeligt med pels, som består af middellange dækhår og underpels. Pelsen kræver kun at blive børstet i fældeperioder. Racen findes i farven sort med varierende mængde rødbrune aftegninger på ben, ansigt og brystparti.


En han skal være mellem 51 og 56 cm høj, mens tæven er mellem 48 og 53 cm. Vægten ligger på mellem 18 og 26 kg, og hundene bliver den ofte 12-14 år gammel.


Chodsky Pes er en hund med fantastiske brugsegenskaber til praktisk talt alle former for hundearbejde, den elsker at arbejde og lege, gå lange gåture, samarbejde om at løse opgaver og udføre  næsearbejde. Racen er aktiv i mange forskellige sportsgrene, såsom agility, spor, lydighed og forsvarsarbejde.


Chodsky Pes er en livlig hund, heldigvis kan man lave mange ting  med den, som fx lydighed, agility, spor, rundering, bold og frisbee, vandre, hyrde, og hvad man ellers kan finde på. En Chodsky Pes holder

også meget af bare at være med rundt, og er god til at tilpasse sig, slappe af og “ikke fylde ret meget”.


Racen kom 1. januar 2013 med i X-registret hos DKK, samt hos de andre nordiske kennelklubber.”


Vores erfaringer med racen:

En chodsky pes er en arbejdende hund. Den er meget førerfokuseret, let at træne og elsker at arbejde. Dette er en stor fordel i fx lydighedstræning, hvor hunden vil lægge mærke til selv ganske små bevægelser fra føreren. Men det stiller også krav til den, der træner hunden om at være lige så præcis i afgivelsen af kommandoer, tegn og ros, som hunden er det i aflæsningen.


Racen er udholdende og kan koncentrere sig længe, især hvis man sørger for at bevare dens motivation gennem belønninger som godbidder, trækkelege eller boldkast. Men spar på boldkastene, for generelt kan hyrdehunde blive meget stressede af for megen kasten med bolde og have svært ved at falde til ro igen bagefter.


Selvom hunden normalt er meget fokuseret på føreren, er den knyttet til hele familien. Især er den glad for børn og vil gerne lege og være tæt på mennesker i alle aldre. Helst hele tiden! Hvis hunden er tilstrækkelig fysisk og mentalt stimuleret i det daglige, vil den normalt være rolig og afslappet inden døre.


Som flokdyr holder en chodský pes også af at bo med andre dyr enten af egen eller anden race. Eller af anden art. Herhjemme er de andre hunde + katten og hvad vi har af andre dyr med i flokken, men vi er så heller ikke i tvivl om når naboens kat eller hund kommer ind på vores matrikel, så giver hundene lyd.


Chodsky pes-pelsen er lang og blød. Derfor skulle man måske tro, at den skal plejes og børstes tit, og at den fælder ustandseligt. Sådan er det ikke! Det er tilstrækkeligt at gennembørste pelsen et par gange om måneden – bare for god ordens skyld. Man kan godt gøre det hyppigere, hvis man synes, det er hyggeligt, men pelsen holder sig blank af sig selv og filtrer ikke. Hunden fælder to gange om året. Her kan man børste og børste, og det virker som om, al pelsen skal af. Men selvom man børster og strigler hver dag i den periode, lægger der sig kæmpe nullermænd af lange hundehår under skabe og bag døre. Lige til at samle op, hvis ikke man vil støvsuge. Uden for fældning er det tilstrækkeligt – for vores vedkommende – at støvsuge hver anden eller tredje dag.


Alle hvalpe ser næsten ens ud, de begynder først at få deres blivende farve når de bliver omkring 6-7 måneder. Nogle har medium pels længde, men de fleste er dækket af en lang og ulden pels.


Til sidst vil jeg tilføje at Chodsky Pes også set indenfor servicehunde til handicappede og som besøgshunde, som hyrdehunde og slædehunde. I flere af de nordiske lande findes der nu chodsky'er som er godkendte redningshunde og der er et par stykker som træner IPO. Alt i alt en meget alsidig race, som vi her på matriklen er blevet meget glade for og vi kan ikke umiddelbart se os selv med noget anden race.

Tina Bundgaard  - Sømosevej 37, 9610 Nørager - tina@chodsky-pes.dk - Tlf. +45 29861397