Historie/History Chodský Pes

”Pes” betyder hund på tjekkisk og ”Chodský” /”Chodsko” (ordets bøjning) er et område i det vestlige Tjekkiet.

En hunderace, hvor tæverne er omkring 49-52 cm høje og hannerne 52-55 cm. Med en vægt på 17-24 kg for tæverne og for hannerne 19-27 kg.

Er blevet avlet i lukket stambog siden 28. oktober 1984 under CMKU (Tjekkiske kennel klub), men har dybe rødder i den tjekkiske historie.

De første skriftlige beviser over Chodskofolket stammer fra år 1325, da kong Jan af Luxemburg sad på tronen. Allerede her beskrives hunderacen “Chodský”.

Tjekkerne skriver om deres race, at helt frem til 1100-tallet var grænsen mellem Tjekkiet og Tyskland (Böhmen og Bayern), bevogtet af Chodskofolket og deres hunde. Det var den eneste vej for de handlende at importere og exportere deres varer. Chodskofolket havde ansvaret for at beskytte denne grænse og kunne deraf nyde visse privilegier fra kongen. Grænsen blev beskyttet på denne måde helt frem til 1620.

Der er fundet beviser for et meget omfattende avlsarbejde i regionen allerede i 1500-tallet, men efterhånden som grænsebeskyttelsen ophørte, ja så forsvandt avlsarbejdet også. Chodskofolket beholdt deres hunde og anvendte dem som gårdhunde dvs. som vagthunde, hyrdehunde, selv muse og rottejagt og selvfølgelig som familiehund.

En forfatter, J. A. Gabriel, beskriver i 1864 Chodskofolket med navnet “hunde-hovederne”, da alle deres ting bar mærke af deres trofaste vagt i hjemmet – silhuetten af hovedet på en typisk hyrdehund med lidt længere pels rundt nakken. Disse “hunde-hoveder” er der senere blevet skrevet flere bøger om.

Hundene fra regionen blev udødelige i sig selv gennem rigtig mange malerier og monumenter fra regionen. Silhuetten af et hundehoved er siden længe tilbage et tjekkisk symbol på forsvarsvilje og er blevet anvendt som regimentsvåben så sent som 1. verdenskrig.

Da det internationelle spejderforbund begyndte at bruge liljen som deres symbol satte tjekkerne umiddelbart deres hundehoved over liljen som symbol for det tjekkiske spejderforbund.

Racen har gennem den geografiske og politiske isolering overlevet til moderne tid, desuden med meget små eksteriør forandringer.

I 1984 bragte en mand ved navn Jan Findejs, en artikel om “Chodsky Pes” i tidsskriftet “Pes pritel clovek”, hvor han søgte hunde af denne race og med det oprindelige udseende. Man fandt flere hunde som stemte overens med de oprindelige hunde, både som racen var beskrevet i de gamle bøger og sådan som den så ud på de gamle billeder. Ud fra disse hunde blev der nu startet et stort stykke avlsarbejde, for at få regenereret racen.

Den 28. oktober 1984 blev den anerkendt i CMKU (CZ-kynologische Union) og de første hunde blev taget ind i stambogen. Det første kuld med 6 hvalpe blev født og optaget i stambogen den 20. oktober 1985, de kom fra kennel Na Baranc og ejer var Hr. L. Hykel.

Racen er nu blevet mere udbredt i verden og der avles nu på hundene i flere lande, hvorfor det er svært at sige hvor mange hunde der kommer til fra år til år. Der er dog ingen tvivl om at dette er en race som er blevet populær indenfor mange forskellige hundesportsgrene i løbet af de seneste 10 år.

I nyere tid kan jeg fortælle at racen blev optaget i de nordiske kennel klubber januar 2013 og medio 2019 fik racen den længe ventede forhåndsgodkendelse i FCI. Det betyder at racen nu kan få FCI stambog og kan være med på internationalt plan ligesom mange andre racer. 

I forbindelse med optagelse i DKK, kom racen ind under racehundeklubben KHKG (Klubben for Hyrde-, Kvæg- og Gårdshunde).