Hofte og albuedysplasi

Som tidligere omtalt, så har miljøet en stor betydning for dysplasi. Man kan være med til at forebygge problemet, via korrekt fysisk aktivitet og optimal fodring. Men uheld kan selvfølgelige forekomme, uanset hvor meget vi forebygger.

Hoftebillede

Hvalpe der er i vækst er specielt udsatte. Hvalpes er bløde og meget modtagelige for STØDSKADER. Når muskler og sener ikke formår, at holde knoglerne på plads og adskilt fra hinanden i leddene, fx ved hop eller overdreven fysisk aktivitet (trætte muskler), kan det give øget slid i leddene.

Når hunden er færdig med at vokse, så blir knoglerne hårde og mere modstandsdygtige. Men man skal stadig passe på leddene. Overbelaster man leddene ved overdrevet eller pludselig aktivitet med kolde muskler kan også give skader.

Overvægt og/eller dårlig muskulatur pga dårlig fodring/motionering er også en belastning for leddene.

Fri leg og motion er vigtig for holdbarheden

Hvalpe må lege og motionere en helt masse, det man skal lade være med er, at lokke overdrevent. Her kan man let lokke hunden ud over de grænser den har for muskeltræthed.

Hvad er lokke? Fx. fysisk leg med børn og hunde, gå ture, kaste med pind/bold.

Løber hunden rundt og leger med sig selv i haven, så tæller det ikke som lokken.

Glatte gulve…når hunden går på glatte gulve, såsom trægulve og fliser, så skal de bruge deres kroppe meget, bare for ikke at skride lidt ud i hver enkelt skridt. Det kan give fejl belastning af div. muskler og sener. Så aktivitet/leg/træning bør foregå på skridsikre tæpper eller blot udendørs.

Løb på glatte gulve giver ofte forstrækningsskader (her kan leddet let blive påvirket).

I hundes naturlige omgivelser er der ingen større søskende eller forældre der er aktive i timevis dagligt (som vi mennesker er) og derved lokker til overdreven fysisk aktivitet. Faktisk er der ved undersøgelser af vildtlevende hundene set at de hviler/sover i op til 20 timer om dagen.

Dette er dog forskelligt fra race til race og hunde der lever vildt, er næsten altid sammen med deres flok og har sjældent alene tid 😉

Motion skal der til også hos den voksne hund