Planlægning…

Før parring

Der er mange tanker inden vi vælger at en af vores hunde skal indgå i avlen.

Overholder vores hund racestandarden og hvad er hundens positive og negative sider. Hvad vil vi gerne bidrage til racen med, hvis vi laver denne parring? Der er mange spørgsmål inden og det er ikke helt nok at sige at det er fordi hunden er sød.

Alle hunde har positive og negative sider og man har en forpligtigelse som opdrætter til at ville bidrage positivt til racen.

Med stambogsførte hunde kan man på DKKs hjemmeside se hvilke undersøgelser, der skal foretages forud for hundens anvendelse i avlen.


Hvis en tæve skal have hvalpe, er 3.-4. løbetid det tidligste tidspunkt, man bør parre. Modsat er det bedst at den førstegangsfødende tæve ikke er over 5 år.

Vi planlægger ofte længe før en evt. parring, hvilken hanhund vi vil bruge, så vi er klar, når tæven starter sin løbetid.

En tæve er normalt i løbetid ca. 3 uger. Det bedste parringstidspunkt er som regel 10 – 15 dage efter løbetidens start. Når tæven er villig til parring, er det normalt udtryk for, at ægløsningen er ved at ske.

Vi tager altid blodprøve af vores tæver, for at vide hvilken dag der er rigtig at parre på. Progesterontallet er under 1 i starten af løbetiden. Når ægløsningen nærmer sig stiger tallet til mellem 5 og 7, og man anbefaler parring når progesteron er ca. 10. Det kan således være nødvendigt at tage flere blodprøver før man rammer stigningen i progesteron.

Vaccinationer i forbindelse med parring

For at hvalpene er beskyttet af maternelle antistoffer de første 2-3 måneder af deres levetid, skal tæven være vaccineret mod hundesyge og parvovirus indenfor det seneste år inden fødslen.

Vores hunde vaccineres, hvert år og er igennem et dyrlægetjek.Vi vaccinerer også mod herpesvirus, som kan give døde eller svage hvalpe. Her skal tæven vaccineres to gange. 1. injektion skal gives fra start af løbetid til senest 10 dage efter parringsdato. 2. injektion skal gives 1-2 uger før forventet fødsel. Tæven skal revaccineres ved hver drægtighed.