Ja, hun er ved at være godt rund og i sidste uge kom hun hjem, så hun kan være klar til hvalpene i slutningen af denne uge.
Vi kan tydeligt mærke liv inde i maven og vi glæder os helt vildt til at se hvad der gemmer sig derinde 💕
Fostrerne er nu færdigdannede og skal bare vokse sig større og stærkere. Hvalpene vejer i begyndelsen af denne uge ca. 1/2 delen og i slutningen af ugen ca. 3/4 af deres fødselsvægt.
Haley begynder at smide noget af den pels hun har på maven, så dievorterne er lettere at finde for hvalpene.
Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig til fødslen. I det sidste døgn før selve fødslen vil tæven normalt ikke æde. Skederegionen vil blive stor og slap.
Bækkenmuskulaturen afslappes, og hos en del tæver vil der være voldsom mælke spænding flere døgn før fødslen.
Umiddelbart før fødslen bliver hun urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer eller opblokningsveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen. Fødselsvejen skal udvides og fosteret skal presses ind i bækkenet før de rigtige presseveer går i gang. I dette forløb vil fosterhinderne på et eller andet tidspunkt briste og indholdet flyde ud af skeden. Man siger at “vandet er gået” og så starter den rigtige fødsel. Opblokningsperioden varer typisk 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid.
For bedre at kunne forudsige den nøjagtige fødedag, begynder vi i denne uge at tage tævens temperatur 2 x dgl. (morgen og aften). Temperaturen tages ved at føre et ganske almindeligt “menneske”-termometer et par cm. ind i endetarmen i et par minutter. Herved kan man få et overblik over hvordan tævens temperatur svinger normalt. Når der konstateres et temperaturfald kan man med fordel tage temp. hver 3.-4. time. Når temperaturen ligger ca. 1 – 1½ grad under det normale ved flere målinger med nogle timers interval, vil fødslen gå i gang indenfor 12-24 timer.
Vi håber rigtig meget at der bliver en tæve i dette kuld, som skal blive i vores avl 😊